Historien om Nytta & Nöje
Föreningens unika tillgångar grundlades i och med Rosa Sjöbergs givmilda donation i mitten av 70-talet.
Rosa Sjöberg
Rosa Sjöberg som är grunden till Nytta & Nöjes unika tillgångar föddes i Danmark den 27 oktober 1902. Hon flyttade senare till Sverige där hon gifte sig med juristen Per Sjöberg 1933. Per dog 1960 och Rosa levde därefter som änka fram till sin egen död juldagen den 25 december 1975.
Några månader innan sin död testamenterade Rosa stora delar av sin kvarlåtenskap till personalföreningen vid Helsingborgs brandförsvar. Denna kvarlåtenskap bestod framförallt i två fastigheter (Kronan 13, Erik Dahlbergsgatan 39 och Hammaren 24, Stampgatan 13) det övriga lösöret behölls till vissa delar av föreningen, och en stor del auktionerades ut bland brandpersonalen.
Brandförsvaret och dåvarande brandchef Olle Arvidsson hade haft samarbete med Rosa Sjöberg under årens lopp. Detta bestod till stor del i att Rosa gärna hyrde ut lägenheter till brandmänen. Tack vare denna nära kontakt Olle Arvidsson hade med Rosa Sjöberg så ville hon visa sin uppskattning av det utmärkta och uppoffrande sätt brandpersonalen i Helsingborg utförde sina ofta svåra arbetsuppgifter.
Testamentet
I sitt testamente skrev Rosa bla. -”att så länge mina fastigheter Kronan 12 och Hammaren 24 är i föreningens ägo skall lägenheterna företrädesvis uthyras till personal inom Helsingborgs brandförsvar.” Och många är de brandmän som bott på dessa adresser genom årens lopp.
Rosa skrev vidare att -”Avkastningen av kapitalet skall användas på sätt föreningens styrelse finner lämpligt.” Hon hade även stor tilltro till Olle Arvidsson och skrev följande: -”Det är min önskan att att föreningens styrelse vid handhavandet av de angelägenheter som berör denna min donation skall samråda med nuvarande brandchefen Olle Arvidsson…”
Arvet
Arvet efter Rosa Sjöberg var ju givetvis oerhört glädjande för personalföreningen som nu fick helt andra tillgångar än tidigare. det utfördes besiktningar av båda fastigheterna och det visade sig att det var i behov av olika renoveringar. De första åren var en balansgång för att få ekonomin att gå ihop, men det löste sig.
Det stora problemet för föreningen var arvsskatten som var en för stor summa för föreningen att kunna betala. Föreningen skickade en ansökan till Budgetdepartementet om att få summan nedreglerad. Denna ansökan avslogs dock och föreningen blev därför tvugna att sälja fastigheten på Erik Dahlbergsgatan för att kunna betala skatten.
Fastigheten på Stampgatan hade man kvar till 1990 då den såldes till fastighets AB Högaborg. Pengarna från försäljningen har man bla. förvaltat genom köp av stugor och andra personalfrämjande insatser. Den återstående delen av arvet förvaltas vidare.